Balassa Bor Kft.

Luonnontieteiden opettaja josta tuli viinintekijä

Unkarin eurooppalainen mannerilmasto luo hyvät olosuhteet viininviljelylle. Ilmastoa kuvaavat kuivat ja kuumat kesät, pitkät ja aurinkoiset syksyt sekä kylmät talvet. Maaperä koostuu hiekasta, vulkaanisesta kivestä, savesta ja hiekkakivestä ja luo näin edellytykset laatuviinien tuotannolle. Tänä päivänä Unkarissa on 150 000 hehtaaria viiniviljelmiä. Viinialueita on seitsemän, ja ne on jaettu pienempiin osa-alueisiin. Osa-aelueita on 22 ja näihin kuuluu myöskin Tokaj. Unkarissa viljeltyjä rypäleitä ovat Furmint, Hárslevélű, Juhfark, Ezerjó, Mezesfeher Chardonay, Cabernet Sauvignon ja Merlot.

Balassa Borin omistaja István Balassa päätyi viinimaailmaan sattumalta vuonna 1999. Hän työskenteli aiemmin luonnontieteiden opettajana. Hyvin pian István rakastui viinin taikaan, mehiläisvahan tuoksuun, käyvään rypälemehuun ja viinipulloja pullollaan oleviin kellareihin. Istvánilla oli onni työskennellä erinoimaisen viinintekijän kanssa ja hän oppi tältä paljon.

Vuonna 2005 István Balassa perusti oman viinitilansa ja tänä päivänä hän sekä omistaa että vuokraa viinitarhoja. Viinitilan omat viiniviljelmät käsittävät yhteensä 10 hehtaaria (34 palstaa yhdessätoista viinitarhassa). Istvánin filosofiana on hyödyntää täysimääräisesti jokaisen vuosikerran tarjoamat mahdollisuudet tuottaa huipplaadukkaita viinejä käyttämällä käsityöläismenetelmiä viinituotannossa. Näin rypäleen, maaperän ja viinitarhan ominaispiirteet korostuvat viineissä. Jokaisesta vuosikerrasta István pullottaa vain sen määrän viiniä joka on erinomaista. Numeroiduissa pulloissa on useimmiten kuivaa viiniä.


Mitään ei löytynyt...

Unkari